Veelgestelde vragen
Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een kavel. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
De koopovereenkomst voor het kopen van de bouwkavel sluit je met Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom.
De aannemingsovereenkomst voor het bouwen van jouw huis sluit je met de aannemer.
Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte betaal je de koopsom van de grond. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.
Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.
Je kunt je op deze website inschrijven met de knop Houdt me op de hoogte als belangstellende. Per mail word je op de hoogte gehouden en ontvang je bericht zodra de verkoop van het project is gestart.
In De Gouw worden 31 kavels aangeboden waarop men een woning kan bouwen.
Er staat een speelvoorziening gepland in het nieuw aan te leggen gebied. Voor speelvoorzieningen kunnen de toekomstige jeugdige bewoners ook gebruik maken van de nieuw aangelegde ecozone in de Ranken en de speelvoorzieningen bij de Gouwlaan. Dit is op korte loopafstand.
Zelf een huis ontwerpen is een uniek proces waarin je zelf beslist. Wel zijn er voor de nieuw te ontwikkelen woonwijk enkele uitgangspunten opgesteld waar de woning aan moet voldoen. Deze staan straks te lezen in het kavelpaspoort, het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan.
Ja, er zijn schiereilanden ontwikkeld, daardoor liggen alle kavels aan het water. De kavels hebben een gemiddelde grootte van 500 m2.
Een belangrijke 1e stap is dat je je bij ons aanmeldt als belangstellende voor de kavels. Dat doe je door het hartje aan te klikken bij jouw favoriete kavel. Maak dan ook gelijk een persoonlijk account aan. Dan krijg je toegang tot extra functies als woningen vergelijken en extra nieuws.
Op de dag dat de verkoop start ontvang je een e-mail met een link naar de speciale verkooppagina. Op dat moment is op de website en in jouw Mijn Eigen Huis account alle informatie beschikbaar waarop jij jouw keuze kunt baseren. Je kunt maximaal 5 voorkeuren doorgeven. Tot aan de sluitingsdatum kan je je voorkeuren wisselen, kavels uit je lijstje verwijderen of toevoegen. Deze wisselingen worden direct opgeslagen. Je doet dit allemaal overzichtelijk binnen jouw account.
Jouw inschrijving is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Per toekomstig huishouden wordt slechts 1 inschrijving geaccepteerd.
Let op! Je ontvangt deze e-mail met link alléén als je je hebt aangemeld voor één of meerdere kavels. Als je dat nog niet hebt gedaan of je weet het niet zeker, doe het dan nu alsnog.
De lijst van de kandidaten die zich ingeschreven hebben worden doorgestuurd naar de gemeente Westland. Van de gemeente Westland ontvangen wij de rangvolgordelijst retour aan de hand van wie het langst ingeschreven staat bij het gemeentelijk woningzoekende bestand. Let op! dat de hoofdinschrijver gelijk is aan de inschrijving van het gemeentelijke woningzoekende bestand. We proberen zoveel mogelijk kandidaten op hun eerste voorkeur toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de eerste voorkeur bouwnummer aan de hand van de rangvolgorde lijst van de gemeente Westland. Wij hanteren onderstaande opeenvolgende criteria:
1) Rangvolgorde lijst gemeente Westland op eerste voorkeur bouwnummer.
De kandidaat die het langst staat ingeschreven bij de gemeente Westland wordt op basis van zijn eerste voorkeur bouwnummer toegewezen.
2) Bij meerdere kandidaten op eerste voorkeur bouwnummer.
Er wordt toegewezen op eerste voorkeur bouwnummer. Bij meerdere kandidaten op 1 bouwnummer, kijken we naar de inschrijfdatum rangvolgordelijst van de gemeente Westland.
Let erop dat je aanmelding op dezelfde naam staat als de aanmelding in het gemeentelijke woningzoekende bestand. De rangvolgorde lijst van de gemeente Westland wordt alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing vernietigen wij deze informatie.
3) Overige voorkeuren bouwnummers
Als alle kandidaten op eerste voorkeur bouwnummer zijn toegewezen dan kijken wij naar de overige voorkeuren bouwnummers en proberen wij aan de hand van de rangvolgorde lijst van de gemeente Westland de overgebleven kandidaten als nog zijn hoogst mogelijke voorkeur toe te wijzen. Je kunt tijdens de verkoopperiode rustig de tijd nemen om je voorkeuren (maximaal 5) door te geven.
Wij streven naar een optimale bezetting op eerste voorkeur van alle bouwnummers. Dat betekent dat - als jij de enige bent met een voorkeur voor een bepaald bouwnummer - dat bouwnummer aan jou wordt toegewezen. Dat geldt niet voor inschrijvers die niet in het gemeentelijke woningzoekende bestand staat. Die krijgen te allen tijde het eerste vrije bouwnummer van hun hoogste voorkeur toegewezen.
Bij de bouw van vrijstaande woningen wordt niet meer geluidsoverlast verwacht dan normaliter het gavel is bij een woningbouwwerkzaamheden. Dit is ook afhankelijk van type fundering dat wordt toegepast. Bij fundering op palen wordt vaker overlast ervaren dan bij fundering op staal.
In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een bouwkavel te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.
Een optie op een bouwkavel is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de bouwkavel exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de kavel te kopen.
Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.
Een optie is een periode dat de bouwkavel exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koopovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.
Bij het kopen van een bouwkavel moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten).
Begrippenlijst
Bij het plannen en realiseren van een nieuwbouwproject kunnen termen en begrippen soms verwarrend zijn. Deze handige begrippenlijst is er om je te helpen bij het begrijpen van de belangrijkste terminologie in de wereld van nieuwbouw, inclusief het aankoop- en bouwproces en alle bijbehorende aspecten. Als je specifieke vragen hebt over een bepaalde term of behoefte hebt aan meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!
Een juridisch document waarin de voorwaarden en afspraken vastgelegd zijn tussen verkoper en koper.
Overeenkomst tussen aannemer en koper met gemaakte afspraken over de bouw van de woning.
De akte die je tekent bij de notaris, waarin de grond en/of woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
De akte waarin alle gemaakte afspraken met de hypotheekverstrekker staan opgenomen.
Het bericht dat je als koper ontvangt wanneer aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Hierna kun je naar de notaris en start de bouw.
Een bouwtekening die de indeling, maten en technische specificaties van de woning weergeeft.
Een totaaltekening van alle woningen in een fase op het bijbehorende perceel. Deze tekening wordt bij de overdracht ook ingeschreven in het Kadaster.
3D-afbeelding van de woning.
Document dat aangeeft in welke materialen en kleuren de woning wordt uitgevoerd. De kleur- en materiaalstaat is onderdeel van de technische omschrijving.
Hierin is vastgelegd hoe de nieuwbouwwoning wordt opgeleverd en in welke materialen, welke technische voorzieningen er aanwezig zijn, wat de afwerking is en bepaalde zaken zijn geregeld.
Hieronder vallen de splitsingsakte en -tekeningen. De splitsingsstukken zijn het juridisch fundament van een gedeeld gebouw.
Een afschrift van de verkoopstukken die je hebt ontvangen.
Een tekening waarop aansluitpunten van elektra en aan- en afvoerpunten zichtbaar zijn.
Lijst met keuzes voor meer- en minderwerk aan de woning.
Tekening waarop het meer- en/of minderwerk van de woning is uitgewerkt.
Kwaliteitsgarantie en garantie dat de nieuwbouwwoning wordt afgebouwd, ook indien een aannemer failliet gaat.
Voorwaarden die worden gesteld en waaraan moet worden voldaan voordat een overeenkomst tot stand komt. Hierna krijgt de aannemer de opdracht om te starten met de bouw.
Het bestemmingsplan omschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren op het gebied van gebruik en bouw
De officiële toestemming van een overheidsorganisatie (gemeente) voor het bouwen van de woningen
De vergoeding die je aan de bank betaalt, als je geld leent.
Een verzamelbegrip voor grondrente, uitstelrente en rente tijdens de bouw.
Rentevergoeding over de grondkosten tussen het moment van aankoop en overdracht van de grond.
Als de aannemer is gestart met de bouw voordat je het koopcontract tekent, betaal je rente over de termijnen die inmiddels gepasseerd zijn, de zogeheten vervallen termijnen.
Bij de model koop-/aannemingsovereenkomst voor eengezinshuizen (eigen grond), betaalt u een prijs voor de grond (de termijn grondkosten) en een prijs voor de woning (de aanneemsom). In lid 1 letter b van het artikel ‘Termijnen en betalingsregeling’ wordt aangegeven in welke termijnen de aanneemsom is verdeeld. Deze termijnen zijn gerelateerd aan de voortgang van de bouw.
Een garantiestelling van de bank waarin staat dat de bank garant staat voor het bedrag als er verplichtingen niet nagekomen worden.
Maandelijkse kosten die eigenaren aan de VvE van een appartementengebouw betalen voor het beheer en onderhoud van het gebouw.
De woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt, ook voor huishoudelijke apparatuur. Lever je over een heel jaar gemeten minstens zoveel energie als je afneemt, dan is het nul-op-de-meter.
De energie die je verbruikt - voor verwarming van de woning en voor het gebruik van warm water - en de energie die je opwekt zijn ongeveer gelijk.
In een energiezuinig huis verbruik je relatief weinig energie voor het verwarmen of koelen van de woning.
Label dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is.
Voorzieningen zoals gas, water, elektriciteit die door nutsbedrijven geleverd worden.
Een plicht waarbij de koper een bepaalde periode zelf in de woning moet wonen.
Verplicht de koper om de woning zelf te bewonen gedurende een bepaalde periode vanaf de inschrijving in het bevolkingsregister. Bij verkoop binnen deze termijn moet de koper een boete betalen aan de gemeente, tenzij er een ontheffingsgrond van toepassing is.
Breedte van een woning inclusief buitenmuren.
Een stuk grond wat bijvoorbeeld voor een huis wordt gebruikt.
De erfgrens van een stuk grond dat in het kadaster staat geregistreerd.
Zonnepaneel.
Het moment dat de bouwnummers aan de inschrijvers worden toegewezen.
Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Het overdragen van de woning naar de nieuwe eigenaar.
De ruimte die voor iedereen toegankelijk is.
Een bijzondere vorm van mede-eigendom, waarbij het terrein is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik.
Het recht om gebruik te maken van een stuk grond (perceel) waar je geen eigenaar van bent. Enkelen voorbeelden zijn: 'Recht van overpad' en 'Recht op uitzicht'.
Met de instandhoudingsplicht kan een gemeente een eigenaar aanspreken die zaken aanpast omtrent het huis, die in strijd zijn met de regels opgenomen in de leveringsakte. In het uiterste geval kunnen gemeenten handhavend optreden.
De vereniging van eigenaren is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.
Het vaste aanspreekpunt bij een aannemer na de aankoop van je woning en gedurende de bouwperiode.
Het verlenen van een opdracht aan de aannemer.
De dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare dagen. Een werkdag is onwerkbaar als bouwvakkers bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden niet kunnen werken.
Een document met alle bouwtechnische voorschriften bij verbouwing, vernieuwing of nieuwbouw van een woning. Het dient de veiligheid van jou en de mensen om je heen te waarborgen.
Een speciale rekening bij je hypotheekverstrekker waarmee je zelf de facturen van aannemers en andere leveranciers betaalt.
Wanneer de grond op een bouwterrein vrij is van obstakels zodat de aannemer kan starten met de bouw